24 Şubat 2016 Çarşamba

Kur'an Tilâveti (tablo)

Osman Hamdi Bey - Kur’an Tilaveti , Reciting the Quran - Google Art Project.jpg



Kur'an Tilâveti, (diğer adıyla Kuran Okuyan Adam) Osman Hamdi Bey'in 1910 tarihli, kendini resmettiği tablosudur.[1][2]

İçerik

Eserde, Osman Hamdi Bey'i temsilen yaşlı bir adam cami içinde oturmaktadır. Ahşap bir rahlede Kur'an okumakta, yan tarafında ise muhtemelen göz attığı başka kitaplar bulunmaktadır. Üzerinde oturduğu halı bir parça kaymıştır; buradan adamın uzunca bir süredir Kur'an okumakla meşgul olduğu anlaşılmaktadır.
Duvar, altıgen biçminde dizilmiş, tek düze koyu zümrüt yeşili renginde çinilerle kaplamıştır. Kemerler ise daha süslü ve daha renklidir. Yine aynı duvarda hem duvarla bütünleşik, hem de duvara sonradan asılmış iki Arapça yazı bulunmaktadır. Alttaki yazı, çini üzerine hat sanatıyla yazılmış, üstteki yazı ise tablo olarak yazılmıştır.
Cami kapısındaki adamın gölgesinden anlaşıldığı üzere, vakit ikindi vaktidir ve bu kapı batıya bakmaktadır.
Bu eser, Aralık 2015'de yatırım bankalarından Merrill Lynch'in Sanatı Koruma Projesi kapsamında hazırlanan tebrik kartları serisinde yer almıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "05 Eylül 1998 Aksiyon dergisi haberiː Altın Harfler Amerika'da". http://www.aksiyon.com.tr/kultur-sanat/altin-harfler-amerikada_504101. 
  2. ^ "12 Eylül 1998 Sabah haberiː Sabancı'nın mutluluğu". http://arsiv.sabah.com.tr/1998/09/12/R07.html. 
  3. ^ "29 Aralık 2015 Radikal haberiː Osman Hamdi Merrill Lynch'in tebrik kartında!". http://www.radikal.com.tr/kultur/osman-hamdi-merrill-lynchin-tebrik-kartinda-1496124/.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.